De 13 belangrijke redenen om op vakantie te gaan

Niet iedereen gaat om dezelfde redenen op vakantie. Sommigen hebben genoeg aan zonneschijn en een strandstoel; anderen willen geen minuut stilzitten en dagelijks op excursie. Hieronder vind je de 13 belangrijkste redenen om op vakantie te gaan…

1. Bijkomen van stress & drukte

De meeste toeristen zien hun vakantie als een welverdiende pauze. Zij kunnen na een drukke, stressvolle en veeleisende periode eindelijk tot rust komen. Bijkomen van alledaagse spanningen; fysieke en mentale energie bijtanken. Telefoon uit, internetverbinding foetsie, verstand op nul en slaap op max. Eigenlijk is alles prima, zolang men maar niet aan afspraken en andersoortige verplichtingen hoeft te voldoen.

Afhankelijk van de soort vakantie hoef je zelf niet of nauwelijks te bewegen. Een all-inclusive resort is voor dit type vakantie ideaal, want alles wordt er voor je gedaan: van koken tot afruimen en van poetsen tot bed-opmaken. Cocktails staan met een oogwenk voor je neus en roomservice is altijd binnen handbereik. Vakantie is in dit geval een letterlijke time-out.

2. Relaxen (omdat het kan)

Omdat voor pampus op een strandstoel liggen nu eenmaal een heerlijk gevoel teweegbrengt! Lekker van het zonnetje genieten, al dan niet met een boekje in de hand of een iPod in de oren. Het overgrote merendeel van de vakantie-uren wordt doorgebracht in de brandende zon, of aan het zwembad, of op het strand. Een relaxvakantie gaat meestal samen met zon en zee, maar dat hoeft natuurlijk niet per se.

Van de fitnessfaciliteiten wordt niet of nauwelijks gebruikgemaakt, maar dat kan zeker niet worden gezegd van de lokale spa-voorzieningen. Van massages, manicuren, pedicures, sauna’s, stoombaden, peelings en kleimaskertjes kun je immers nooit genoeg krijgen, en hiervan wordt dan ook gretig gebruikgemaakt. De bottom-line is dat vermoeidheid en uitputting totaal geen vereisten zijn voor een welverdiende relaxvakantie.

3. Op avontuur gaan voor de kick

Avontuurlijke (rond)reizen zijn de absolute tegenpool van relaxvakanties. Alles draait om kicks en spannende belevenissen. Backpacken, grotduiken en de jungle in trekken. Men spaart geen energie, maar onderneemt juist méér dan tijdens doorsnee werkweken.

4. Indrukken opdoen

Er zijn veel mensen die op vakantie gaan om zo veel mogelijk nieuwe dingen te zien en indrukken op te doen. Het kan om van alles gaan: architectuur, archeologische opgravingen, musea, pinguïns, plantensoorten, specifieke omgevingen, noem maar op. Sommigen zetten alles wat ze zien op de foto, voor anderen volstaan de herinneringen

5. Flora & fauna

De natuur (in zijn algemeenheid) is één groot wereldwonder. Bekijk de 5-delige BBC-documentaire ‘Planet Earth’ maar eens. Alleen al de enorme verscheidenheid aan zoogdieren, vogels, vissen en “beestjes” die er op de aarde rondlopen is fascinerend. Het is dan ook niet gek dat talloze toeristen op zoek gaan naar de mooiste natuurlijke plekjes ter wereld.

Bossen, bergen, zeeën, grotten, meren, steppes, kusten, savannes, oceanen en woestijnen, alles is tegenwoordig bereikbaar, per vliegtuig, boot of voetenwagen. Als je van de natuur wilt genieten, dan kun je simpelweg gaan wandelen of trekken, maar ook gaan duiken of bergbeklimmen. En middels een junglesafari of snorkelsafari kun je de natuur weer vanuit een totaal ander perspectief bekijken.

6. Nieuwe mensen leren kennen

Socializen wordt door velen als leuk ervaren. Sterker nog: er zijn volop toeristen die in hun eentje op vakantie gaan, puur om nieuwe mensen te leren kennen. Sommigen gaan backpacken om kennis te maken met lokale bevolkingen, vreemde culturen te proeven en zich onder te dompelen in totaal afwijkende leefstijlen.

Het contrast tussen drukke, westerse samenlevingen enerzijds en afgezonderde communes anderzijds is dan ook fascinerend. Hoe leven nomadenstammen in Egyptische woestijnen, boeddhistische monniken in Tibetaanse bergkloostertjes en Zuid-Amerikaanse indianenstammen in onbegaanbare jungles? Ga het ze eigenhandig vragen!

En als je minder avontuurlijk ingesteld bent, doe dan een biertje met gezellige medetoeristen. In veel landen is het uitgaansleven minstens zo bruisend als in Nederland, wat natuurlijk wel afhankelijk is van de toeristische gesteldheid van de regio. Loop gewoon eens een lokale bar, café, discotheek of (beach)club binnen. Er zijn zelfs vakantiegangers die op reis gaan in de hoop hun uiteindelijke levenspartner te ontmoeten. En dat is niet eens zo gek gedacht, want singlesreizen en vakantieliefdes eindigen met regelmaat als huwelijk. Al met al is er genoeg te doen voor de socialiserende toeristen onder ons!

7. Relaties onderhouden

Het is niet voor niets dat veruit de meeste stelletjes ten minste eens per jaar samen op vakantie gaan. Tijdens een vakantie ben je (voor de verandering) namelijk volledige dagen samen en je kunt je dagen bovendien naar eigen inzicht invullen. Op vakantie heb je dus alle tijd voor elkaar en je kunt dan ook enorme hoeveelheden “quality-time” aan elkaar spenderen! Reizen is zodoende een ideale manier om aan een eventuele huidige liefdesrelatie te werken. Al met al zijn de meeste georganiseerde reizen gericht op stelletjes; van romantische weekendjes weg tot super-de-luxe cruises rond de wereld.

Overigens zijn niet alleen liefdesrelaties gebaat bij een regelmatige vakantie. Ook familieweekenden, gezinsvakanties, neven- & nichtenuitjes en dergelijke worden grotendeels georganiseerd om contacten te onderhouden en/of (familie)relaties nieuw leven in te blazen. In principe staat of valt elke “niet-single-reis” bij de hoedanigheid van je reisgenootschap en draait iedere “relationele” vakantie om socializen en gezamenlijk quality-time besteden.

8. Sporten & hobby’s

Het komt steeds vaker voor dat iemand puur en alleen voor een sport of semisport (fysiek-actieve hobby) op vakantie gaat. De bekendste sportvakanties zijn ongetwijfeld de wintersportvakanties (skivakantie, snowboardvakantie e.a.). Andere sportieve toeristen trekken eropuit naar zonnigere oorden, bijvoorbeeld om te surfen, zeilen of snorkelen. Of voor “extreme sports” zoals parasailing, kitesurfing, bungeejumping, free-diving, BASE-jumping, wingsuiting, paragliding etc.

En heb je een uurtje vrijaf, dan kan er altijd nog worden gejogd, getennist of gebasketbald. Veel moderne, internationaal-georiënteerde hotels zijn zelfs voorzien van uitgebreide fitnesscentra. Zodoende hoef je zelfs je ook je cardiofitness en krachttraining niet te verwaarlozen tijdens je vakantie.

9. Culinaire hoogstandjes

Niet iedere vakantieganger neemt genoegen met het proeven van sferen. Sommigen gaan voor het letterlijke werk, namelijk eten & drinken! Als je helemaal thuis bent in de culinaire wereld, dan kan het geweldig zijn om plaatsen te bezoeken, puur om kennis te maken met lokale, keukens, restaurants, chefs, menu’s, gerechten, ingrediënten, delicatessen, smaken en kooktechnieken. Als culinaire toerist zijnde raak je nooit uitgekeken; bezoek een gerenommeerd sushichef (itamae) in Tokio of pastachefs (uomo in cucina) in Sardinië.

Je kunt een reis boeken om de culinaire hoogstandjes van befaamde chef-koks te proeven of inspiratie op te doen voor je eigen kookkunsten. Tijdens culinaire vakanties draait het natuurlijk niet alleen om gerechten, maar ook om dranken… Met name speciale bieren, oude wijnen en gedestilleerde dranken hebben veel aanhang.

10. Aan je teint werken

Er zijn mensen die puur en alleen op vakantie gaan om een mooi bruin tintje te bewerkstelligen. Zij hebben het zonnen tot sport… nee, tot kunstvorm verheven. Van het zonnebaden wordt niet per definitie genoten; egaal bruin worden is het ultieme doel, en dat doel wordt bereikt, al moet men er keihard voor werken. Aan het eind van de vakantie is er geen spoortje overgebleven van die voormalige vale bleekheid. En bij thuiskomst wekt men direct afgunst in hen die nog wel als bleekscheet te boek staan.

11. Voor de kinderen…

Als je op deze website bent beland, kun je je het waarschijnlijk niet voorstellen, maar er zijn mensen die liever thuisblijven dan reizen. Zij pakken jaarlijks de koffers in omdat hun kinderen de tijd van hun leven hebben tijdens een strandvakantie. Zijzelf beleven echter niet of nauwelijks plezier aan hun vakantie. Ach ja, je moet wat voor je kids over hebben…

12. Shop ‘til you drop!

In sommige landen liggen de verkoopprijzen van bepaalde artikelen extreem veel lager dan in Nederland het geval is. Als het verschil groot genoeg is, kan het zich lonen om spullen over de grens te kopen. Denk maar eens aan moderne elektronica, confectiekleding, sterke dranken, rookwaren, edelmetalen en ga zo maar door…

Hoewel webwinkels deze reisvorm flink hebben doen inkrimpen, kan het nog altijd lucratief zijn om inkoopreizen te maken. Let wel dat je bij de douane alsnog importrechten moet betalen boven een bepaald aankoopbedrag, gewicht en volume.

13. Noeste arbeid

Werk kan het doel zijn van je vakantie, maar je vakantie kan ook het doel zijn van je arbeid… Hoewel je het niet echt ‘vakantie’ mag noemen, kan een zakenreis uiterst plezierig uitpakken. Met een beetje geluk houd je voldoende tijd over om de toerist uit te hangen en wat van de omgeving te zien.

Ook een werkvakantie kan heel erg leuk zijn. Zo kun je je vakantie bekostigen door ter plaatse in de horeca, het toerisme of de agrarische sector te werken. Oberen in een lokaal restaurant, sinaasappels plukken in een plaatselijke bogaard of de gids uitgangen voor mede-toeristen.

Tot slot kun je ook voor vrijwilligerswerk of ontwikkelingshulp een reis maken.Er zijn talloze mensen op de wereld die ieders hulp goed kunnen gebruiken. Bekijk de websites van bekende ontwikkelingsorganisaties (Unicef, Amnesty, Novib e.a.) maar eens om te zien wat de mogelijkheden zoal zijn.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om op vakantie te gaan? Deel hieronder jouw belangrijkste reis-motivatie!

Voeg een reactie toe

  • Naam
  • E-mailadres (will not be published)

Bericht