Excursies bij Playa del Carmen & bezienswaardigheden

Het mooiste aan Playa del Carmen – buiten het paradijselijke strand – is de enorme verscheidenheid aan excursies en bezienswaardigheden van Playa del Carmen. Mexico beschikt namelijk over talloze wonderschone natuurparken en herbergt bovendien de mysterieuze culturele nalatenschap van de Azteken, Maya’s, Tolteken, Olmeken, Zapoteken, Mixteken, Totonaken, Chichimeken en Tepaneken.

Hieronder vind je de top 12 individuele excursies & groepsexcursies van Playa del Carmen…

1. Chichén Itzá (Maya-stad)

Chichén Itzá is dé excursie van Playa del Carmen! De schitterende Maya-piramide van Kukulcán en diens bijgebouwen vormen tezamen de legendarische Maya-stad Chichén Itzá. Chichén Itzá is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Playa del Carmen en omgeving. Als je op vakantie bent in Playa del Carmen, mag je deze excursie dan ook niet overslaan. Je moet 3 uur rijden om vanuit Playa del Carmen bij Chichén Itzá te komen, maar dan ben je wél de hele dag zoet.

no images were found


Chichén Itzá is het best bewaard gebleven piramidecomplex van Mexico met een extreem indrukwekkend verleden. Op het uitgestrekte terrein van Chichén Itzá vind je niet alleen de Kukulcán- piramide, maar ook de Chac Mool (het bekende offerbeeld), de Tempel van de Krijgers, de Zaal van Duizend Zuilen, het observatorium Caracol en de arena waar het dodelijke balspel van de Maya’s werd “gespeeld”.

Bovendien is er een grote cenote (ingestort grotplafond) te vinden die destijds dienst deed als offerput. Hier is nog altijd een ijzingwekkende sfeer voelbaar. Voordat je Chichén Itzá bezoekt moet je eigenlijk eerst de Maya-film ‘Apocalypto’ van Mel Gibson hebben gezien!

2. Cenotes

“Cenotes” vormen een unieke excursie voor Playa del Carmen! Playa del Carmen is namelijk gebouwd op een netwerk van grotten en ondergrondse rivieren waarvan je her en der in- & uitgangen tegenkomt. Deze openingen worden cenotes ofwel cenodes genoemd, en ze komen nergens anders ter wereld voor.

no images were found


Het zijn eigenlijk de ingestort plafonds van ondergrondse grotten. Sommige van deze cenotes zijn toegankelijk voor het publiek. Een enkeling staat zelfs volledig onder water, waardoor je in ondergrondse waterstelsels van grotten, meren & rivieren kan duiken… Het duiken in cenotes is echt adembenemend mooi!

Lees hier meer over de cenotes en ondergrondse pracht van “Playa”

3. Tulum (Maya-stad)

Tulum behoort tot de allermooiste excursies vanuit Playa del Carmen. De Maya-stad Tulum is minstens zo mooi als Chichén Itzá vanwege diens ligging op een klif aan de Caribische Zee. Tulum is zelfs het enige Maya-oord dat ooit aan zee werd gebouwd. Deze stad moet je gewoon gezien hebben als je op vakantie gaat naar Playa del Carmen. Spots die je niet mag overslaan zijn ‘El Castillo’, ‘Templo del Dios Descendente’ en de beschilderde muren van ‘Templo de los Frescos’.

no images were found


Je kunt het terrein van Tulum gemakkelijk binnen een halve dag verkennen. Bij Tulum kun je overigens fantastisch duiken en snorkelen (o.a. op cenotes en ondergrondse rivieren). Het is dan ook een absolute aanrader om er een combinatie-trip van te maken en meerdere excursies te combineren!

4. Koraalriffen

Playa del Carmen wordt omgeven door een aantal van de mooiste onderwaterlandschappen ter wereld, en deze vormen een geweldige excursie! Aan de kust van Playa del Carmen bevindt zich zelfs een deel van het op één na grootste koraalrif ter wereld, namelijk ‘Los Alacranes’. Het deel aan de kust van Yucatán bestaat uit 13 koraalriffen met perfecte omstandigheden voor zowel duikers als snorkelaars!

no images were found


Lees hier alles over duiken en snorkelen in Playa del Carmen…

5. Eiland Cozumel

Cozumel is waarschijnlijk de veelzijdigste excursie voor Playa del Carmen. Met de snelle boot ‘WJ Mexico’ ben je vanuit Playa del Carmen binnen 25 minuten op het eiland Cozumel. Cozumel is het grootste Caribische eiland van Mexico. Hier vind je allereerst het ‘Chankanaab Park’ met de ‘Chankanaab Lagune’ en het oogverblindend mooie strand ‘Chankanaab Lagoon Beach’. Deze natuurlijke hotspot wordt ook wel ‘Little Sea’ genoemd. Aan de zuidkant van Cozumel vind je één van de mooiste duikspots ter wereld, genaamd Palancar Reef.

no images were found


Ook cultureel gezien is Cozumel ontzettend mooi. Het eiland herbergt 32 archeologische vindplaatsen. Het gaat vooral om ruïnes van Toltkeekse en Maya-bouwwerken, waarvan ‘San Gervasio’, ‘Castillo Real’ en ‘El Caracol’ de meest memorabele zijn. Verder kun je op Cozumel zwemmen met dolfijnen,  het themapark ‘Discover Mexico’ bezoeken en het ecologische reservaat ‘Faro Celarain Eco Park’ aandoen. Hier vind je mangrovebossen, hagelwitte zandstranden, leguanen en zeeschildpadden. Cozumel heeft meer te bieden dan je in één dag kunt beleven.

6. Xel-Ha (natuurpark)

Xel-Ha behoort tot de mooiste natuur-excursies van Playa del Carmen! Xel-Ha is namelijk een meer dan schitterende lagune, vlakbij Tulum. Dit natuurpark omhelst het grootste openbare zeeaquarium van Mexico. Xel-Ha staat zelfs bekend als het mooiste natuurlijke aquarium ter wereld.

no images were found


Dat is mede te danken aan de enorme verscheidenheid aan cenotes, mangroves, grotten, ruïnes en tropische vissen. Xel-Ha is eigenlijk een oogverblindend, ongerept natuurpark waar je vrij mag zwemmen en snorkelen. Xel-Ha ligt op een klein uur rijden van Playa del Carmen.

7. Aktun Chen (ondergrondse meren)

Het natuurpark Aktun Chen bevindt zich in het groene hart van de Riviera Maya en behoort tot de mooiste excursies van Playa del Carmen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het grottenstelsel met de mysterieuze, ondergrondse meren. Deze meren zien er echt oogverblindend mooi uit. Tijdens de grotwandeling kom je fossielen, indrukwekkende rotspartijen en groepen van honderden stalactieten en stalagmieten tegen. Bovendien worden de grotten bewoond door vleermuizen.

no images were found


Als je de grotten van Aktun Chen uitloopt, kom je in een stuk oerwoud terecht, wat al een excursie op zich is van Playa del Carmen. In deze bossen buiten de grotten zie je namelijk talloze dieren in het wild, waaronder herten, apen, wilde zwijnen en agouti (Mexicaanse knaagdieren). Ook is er een klein aantal gekooide dieren te zien, waaronder slangen, een Toekan en een Mexicaanse Margay-kat. Het natuurpark Aktun Chen ligt op 25 minuten van Playa del Carmen.

no images were found

8. Xcaret (ecopark)

Xcaret behoort tot de populairste excursies vanuit Plya del Carmen en omgeving. Xcaret is namelijk een gigantisch natuurreservaat, dierenpark en themapark in één. Xcaret staat te boek als “eco-archeologisch park” en beschikt over Maya tempels, een ruim opgezette dierentuin, een ondergrondse rivier waarin je kunt snorkelen, een aquarium, een prachtige vlindertuin, botanische tuinen, “zwemmen met dolfijnen” en een plek aan de kust waar je kunt snorkelen.

no images were found


Bovendien is er elke avond een spectaculaire show van ruim 2 uur waarin de hele geschiedenis van Mexico wordt uitgebeeld middels toneel en dans. Xcaret is supertoeristische, maar desalniettemin meer dan de moeite waard!

no images were found

9. Zwemmen met dolfijnen

Er zijn weinig mensen die niks moeten hebben van dolfijnen. Sterker nog: dolfijnen worden door veruit de meeste als mooie, leuke, sociale en schitterende dieren gezien. Als jij dol bent op dolfijnen, dan staat je in Playa del Carmen een unieke excursie te wachten, namelijk ‘zwemmen met dolfijnen’!

Er zijn mensen die het ethisch gezien onverantwoord vinden om met dolfijnen in gevangenschap te zwemmen. Het zwemmen met dolfijnen zou immers de vangst van dolfijnen kunnen aanmoedigen. Aan de andere kant lijken de dolfijnen het contact met mensen fantastisch te vinden. Of de dolfijnen goed of slecht worden behandeld, is niet of nauwelijks te zeggen omdat een dolfijn altijd een “blij” uiterlijk heeft.

no images were found


De kwaliteit van het zwemmen met dolfijnen verschilt heel sterk per locatie. In Xcaret en Xel-Ha valt het zwemmen met dolfijnen erg tegen. Je mag er de dolfijnen even aanraken en er een stukje mee zwemmen en dat is alles. Hoe drukker het in Xel-Ha en Xcaret is, des te sneller jouw “onvergetelijke ervaring” voorbij is. Deze excursie van Playa del Carmen kun je dan ook beter een eindje verderop doen!

Ga liever naar een klein, gespecialiseerd dolfijnencentrum zoals Dolphin Discovery (50 minuten van Playa del Carmen). Hier zwemmen 2 dolfijnen onder je voeten, waarna ze je optillen en tot wel 30 meter met zich meedragen door het water. Als je het duurst arrangement neemt (Royal Swim = 95 euro), ben je ruim anderhalf uur met de dolfijnen aan het zwemmen.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen qua ethiek, ga dan dolfijnen in het wild bekijken. Bij Isla Holbox (5 uur van Playa del Carmen) worden tours aangeboden om dolfijnen in het wild te bekijken.

10. Nohoch Jungle Crossing

De Nohoch Jungle Crossing is natuur en avontuur in één en behoort tot de avontuurlijkste excursies van Playa del Carmen. Je stapt met een groep van maximaal 12 personen in een oude legertruck en gaat vanaf 8.30 uur in de ochtend op jungle-excursie. Je gaat allereerst met kajaks de zee op richting een koraalrif. Hier ga je 20 minuten snorkelen. Vervolgens ga je wat drinken op het strand.

no images were found


Na deze pauze ga je met de truck de jungle in. Na een spannende rit door de jungle kom je bij een schitterende cenote. Dit is een ingestort grotplafond dat uitzicht biedt op een ondergrondse rivier. In dit ondergrondse waterstelsel kun je snorkelen tussen de stalactieten en stalagmieten. De gids zorgt voor waterbestendige verlichting, waardoor je in de grot de weg kunt vinden.

Tot slot ga je lunchen, waarna je nog een duik maakt in een wat kleinere cenote. Rond 16.00 uur keer je weer terug naar de hotelzone. Al met al een van de avontuurlijkste excursies van Playa del Carmen.

11. Playa del Carmen zélf

De hotels in Playa del Carmen vormen geen hoogbouw zoals in Cancún. Hierdoor behoudt Playa een magnifieke, uitstraling en sfeer en is de stad een excursie op zichzelf. Een culturele bezienswaardigheid in Playa del Carmen zijn de ruïnes van Xaman-Ha. Dit zijn overblijfselen van de belangrijkste handelshaven van de Maya’s. Ze liggen verspreid over Playa del Carmen, maar toch hoofdzakelijk in de villa- & hotelwijk ‘Playacar’.

no images were found


Playa del Carmen wordt bovendien omringd door prachtige, ongerepte natuur. De stranden van Playa del Carmen zijn gewoonweg fantastisch. Het strand is er breder dan in Cancún, de zee is er helderblauw, opvallend kalm en uiterst geschikt voor zwemmers, snorkelaars en duikers. Ook het uitgaansleven binnen Playa del Carmen is fantastisch. In de binnenstad vind je volop gezellige, Mexicaanse winkels, barretjes, terrassen, restaurants, discotheken en clubs!

Lees hier meer algemene informatie over Playa del Carmen…
Lees hier meer over de stranden van Playa del Carmen…
Lees hier meer over het uitgaansleven van Playa del Carmen…

12. Overige ruïnes

Ben jij bezeten door de Azteken, Maya’s, Tolteken, Olmeken, Zapoteken, Mixteken, Totonaken, Chichimeken en Tepaneken? Dan zijn er op langere afstand van Playa del Carmen nog veel meer schitterende steden en ruïnes te bezichtigen die je als excursie kunt bezoeken. Coba ligt op ruim 2 uur van “Playa”, vlakbij Chichén Itzá, en is erg leuk om te bezichtigen. Uxmal is een van de meest gave Mayasteden van Mexico (5 uur van Playa del Carmen). Hier zijn 150 bouwwerken te bezichtigen, waaronder de piramide van de tovenaar (Casa de adivino).

no images were found


Palenque is waarschijnlijk de mooiste Maya-stad van Mexico en ligt middenin een oerwoud. Het is wel bijna 9 uur rijden vanaf Playa del Carmen. Teotihuacan herbergt de Piramide del Sol. Deze piramide is met 63 meter een van de hoogste piramides ter wereld. Deze stad ligt op ruim 18 uur van Playa del Carmen. Uxmal is waarschijnlijk de Maya-stad die het mooist bewaard is gebleven en ligt op bijna 5 uur rijden vanaf Playa del Carmen. Tula de Allende is een archeologische vindplaats op ruim 19 uur rijden van “Playa”.

13. Isla Blanca, Isla Mujeres & Isla Contoy (eilanden)

“Isla Blanca” (eigenlijk geen eiland), Isla Mujeres en Isla Contoy zijn schitterende eilanden om als excursie vanuit Playa del Carmen te bezoeken. Ze liggen op anderhalf uur rijden en varen van Playa del Carmen. Op Isla Blanca kun je snorkelen, ruïnes bezoeken en vissen. Isla Mujeres is een paradijselijk eiland waar je kunt zwemmen duiken en pelikanen in het wild zien. Op Isla Contoy vind je 4 soorten schildpadden en talloze vogelsoorten. Contoy is een Nationaal Park waar maximaal 200 bezoekers per dag worden toegelaten.

no images were found

Tot slot

Voel je niet verplicht om excursies in Plya del Armen via je hotel te boeken. Sommige hotels zijn namelijk tot wel 40% duurder qua dan de kleine boekingskantoortjes in het centrum. Vooral de entree van Xcaret, Xel-Ha, Zwemmen met Dolfijnen en Chichén Itzá kan zodoende sterk verschillen per aanbieder!

Voel je dus vrij om in het centrum van Playa del Carmen de verschillende boekingskantoren te bezoeken en de kosten van excursies onderling te vergelijken. Of boek niet en ga op eigen houtje! De duurdere excursies rondom Playa del Carmen zijn als volgt:

 • Chichén Itzá: +/- EUR 40,-
 • Zwemmen met dolfijnen: v/a EUR 50,- tot EUR 130,-
 • Xel-Ha: +/- EUR 60,-
 • Xcaret: +/- EUR 70,-
 • Aktun Chen: +/- EUR 70,-
 • Nohoch Jungle Crossing: +/- EUR 70,-

Heb jij opmerkingen, vragen of aanvullingen op deze lijst met excursies in Playa del Carmen? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter!

Foto’s Tulum: Flickr – Copyright©: AustineVan, ScottIngram, SmilingMaya, Kalavinka, Sharnik, JoiseyShowaa & KohjiShiiki – Overige foto’s: Copyright©: Texted
Reacties

1 reactie op Excursies bij Playa del Carmen & bezienswaardigheden

 1. Annemiek de Lange

  Isla Blanca, Isla Mujeres & Isla Contoy (eilanden)
  Wie weet waar je het beste deze excursie kan boeken?

  Reply

Voeg een reactie toe

 • Naam
 • E-mailadres (will not be published)

Bericht