Duiken & snorkelen in Playa del Carmen

Aan de kust van Playa del Carmen, Tulum en het eiland Cozumel bevindt zich een deel van het op één na grootste koraalrif ter wereld, genaamd ‘Los Alacranes’. Los Alacranes loopt vanaf de kust van Mexico tot aan de kust van Honduras. Het deel bij Playa del Carmen wordt ook wel ‘Gama Reef’ of in het Spaans ‘El Gran Arrecife Maya’ genoemd. Het Gama-rif bij Playa del Carmen omhelst 13 koraalriffen met perfecte omstandigheden voor zowel duikers als snorkelaars.

Koraal & koraalriffen

De koraalriffen (Playacar Reef) bij Playa del Carmen zijn grotendeels schitterend en ongerept. Er zijn echter ook grote delen van het koraal stukgegaan door orkanen en massatoerisme. De riffen rondom Cozumel zijn het meest gespaard gebleven door het natuurgeweld en toerisme. Je vindt er zeldzame koraalsoorten, waaronder ‘zwart koraal’. Ook vind je veel hersenkoraal, bloemkoraal, zeewaaiers, en sponssoorten

Stromingen & getijden

Duiken aan de kust van Playa del Carmen is vooral geschikt voor ervaren duikers. Vanwege de sterke stroming kan het zelfs als je op de kentering duikt, behoorlijk heftig tekeergaan. Het water wordt namelijk tussen het vasteland van Yucatán en het eiland Cozumel geperst van noord naar zuid. Als ervaren duiker kun je geweldig driftduiken bij Playa del Carmen. Je houdt geen rekening met de getijdewisseling van eb en vloed, maar laat je door de volle stroming meevoeren waardoor je o.a. in scholen vissen terechtkomt.

Vissen, schildpadden & dolfijnen

De koraalriffen van Playa del Carmen bieden onderdak aan honderden verschillende soorten vissen. Enkele voorbeelden hiervan zijn keizervissen, barracuda’s, papegaaivissen, koffervissen, kogelvissen, murenes, eekhoornvissen, grommers, trompetvissen en makrelen. Ook vind je aan de kust van Playa del Carmen talloze krabben, kreeften en keeftachtigen, waaronder langoesten, bidsprinkhaankreeftjes en spinkrabben.

no images were found


Met een beetje geluk zie je schildpadden bij Playa del Carmen zwemmen en met heel veel geluk wilde dolfijnen.

Populaire duikspots & snorkel-locaties

In de buurt van Playa Del Carmen ligt een 13-tal riffen die absoluut de moeite waard zijn. Ook vind je er een scheepswrak en een groot aantal cenotes die uniek zijn voor Yucatán en die je dus nergens anders ter wereld tegenkomt. Hierbij 10 van de mooiste & populairste duikspots nabij Playa del Carmen:

1. Duiken op grotten & cenodes

Playa del Carmen en omgeving zijn gebouwd op een netwerk van ondergrondse rivieren waarvan je her en der in- & uitgangen tegenkomt. Deze openingen zijn als het ware ingestort plafonds van ondergrondse en met water gevulde grotten en worden ook wel cenotes genoemd. Neem de taxi of bus van Playa del Carmen richting Tulum en ga daar duiken op deze mysterieuze cenotes oftewel cenodes.

Cenotes zijn poelen die uitmonden in volgelopen grotten en ondergrondse rivieren. Tijdens deze unieke duiken bevindt je je dus in grotten vol met water en zeeleven. Het duiken in cenotes is werkelijk waar een onvergetelijke ervaring! De belangrijkste cenotes bij Playa del Carmen zijn Chac Mool, Ponderosa, Taj Mahal, Dos Ojos, Gran Cenote en Car Wash.

Lees hier alles over het duiken op cenotes in Yukatan (Mexico)!

2. Cozumel = Mooiste duik- & snorkelplek bij “Playa”

De mooiste, bovengrondse duik- en snorkelplek nabij Playa del Carmen is waarschijnlijk Cozumel. Cozumel is een eiland in de omgeving van Playa del Carmen dat bekendstaat om zijn ondiepe, heldere wateren en schitterende onderwaterwereld. Als je graag snorkelt of duikt, dan mag je deze snorkel-locatie absoluut niet overslaan!

Het mooiste koraalrif rondom Cozumel wordt Palancar Reef genoemd. Het is een groot rif aan de zuidkant van het eiland dat onderdeel is van ‘Arrecifes de Cozumel National Park’. Je vindt er onder meer engelvissen, barracuda’s, moray-alen, verpleegsterhaaien, zeeschildpadden. Daarnaast zijn er tal van tunnels en doorgangen in het rif te vinden.

De mooiste duikplekken van Palancar Reef zijn: ‘Palancar Horseshoe’, de ‘Palancar Grotten’, Palancar Garden, ‘Palancar Shallows’ en ‘Palancar Deep’. Sla ook ‘Chankanaab Park’ oftewel ‘Little Sea’ niet over. Hier vind je het enige inlandse koraalrif ter wereld.

3. Snorkelen in Xcaret (natuurpark)

Xcaret is een natuurpark even ten zuiden van Playa del Carmen. In Xcaret kun je prima snorkelen. Het park is zelfs speciaal ingericht voor snorkelaars (kluisjes, flippers, duikbrillen etc.), maar het is er wel erg toeristisch. Er zwemmen dan ook veel toeristen die eigenlijk niet kunnen snorkelen en zodoende continu met hun flippers in je gezicht zwabberen. Bovendien heeft dit park een vrij hoog “dierentuingehalte”. Je zwemt soms met talloze snorkelaars achter elkaar aan in nauwe grotten.

4. Snorkelen in Xel-Ha (natuurpark)

Xel-Ha is een natuurpark tussen halverwege Playa del Carmen en Tulum. De snorkellocatie van Xel-Ha is veel en veel mooier dan die van Xcaret. De omgeving is werkelijk paradijslijk en de onderwaterwereld is schitterend. Omdat Xel-Ha een park betreft, mag je niet voorbij een bepaald punt snorkelen, maar als het niet al te druk is heb je meer dan ruimte genoeg!

5. Duiken op Barracuda Rif (tussen Playa & Xcaret)

Het Barracuda Rif is het meest noordelijk gelegen stuk koraalrif van Cozumel. Het is uitsluitend geschikt voor zeer ervaren duikers vanwege de extreem sterke stroming (tot wel 6 knopen). Op Barracuda Reef vind je o.a. mooie grote sponzen en grote schildpadden.

Het Baracude Rif bestaat uit een viertal grote inhammen met verschillende grote overhangende rifsystemen. Deze “halfgrotjes” worden door tal van vissoorten en krabachtigen als schuilplaats gebruikt. De inhammen zelf bestaan uit grote, witte zandvlaktes waarop zich mooie platvissen schuilhouden. Het koraalrif steekt een heel eind boven het zand uit en is begroeid met sponzen, grogonen en koralen.

6. Duiken op Sabalos Rif (tussen Playa & Xcaret)

Sabolas Reef ligt nabij de riffen ‘Barracuda’ en ‘Tarpoon’ en behoort tot de allermooiste duikplekken van Playa del Carmen. Het is qua uiterlijk vergelijkbaar met ‘Barracuda’ en qua diepte met ‘Jardines’ en ‘Motche’. Het koraal is hier echter mooier en hoger. Er zijn bovendien holen waar je doorheen kan zwemmen.

De maximumdiepte ligt rond de 15 meter. De kans dat je hier schildpadden tegenkomt is relatief groot. Verder vind je er alle typische rifvissen, waaronder keizersvissen & trompetvissen. De enorme scholen snappers en grommers zijn de indrukwekkendste bezienswaardigheid van het Sabolas Rif.

7. Duiken op Motche Reef, Chunzubul Reef & Jardines Reef

‘Motche Reef’, ‘Chunzubul Reef’ en ‘Jardines Reef’ liggen praktisch naast elkaar aan de linker zijde van Playa Del Carmen op plusminus 10 meter diepte. Het zijn kleine riffen, omgeven door grote zandvlakten. Het zeeleven is hier extreem gevarieerd; je vindt er onder andere murenes.

8. Duiken op Tarpoon Reef & Tortuga Reef

De riffen ‘Tarpoon’ en ‘Tortuga’ liggen tussen Playa Del Carmen en het natuurpark Xcaret, vlakbij Barracuda Reef. De diepte varieert er van 9 tot 12 meter. Je vindt hier barracuda’s, schildpadden en grote scholen tarpons oftewel tarponvissen die tot wel 2 meter lang kunnen worden. Met een beetje geluk kom je er zelfs en verpleegsterhaai tegen. In tegenstelling tot voorgaande riffen, zijn er geen zandvlaktes tussen het koraal te bekennen.

9. Duiken op Punta Reef, Venado Reef & Islote Reef

De koraalriffen ‘Punta’, ‘Venado’ en ‘Islote’ liggen tussen het park Xcaret en Puerto Aventuras, een villawijk buiten Playa del Carmen. Deze riffen liggen op  ongeveer 26 meter diepte. Je vindt er kolossale koraalsoorten en enorme sponsvlaktes met opvallend veel verschillende kleuren. Hier heb je de grootste kans om verpleegsterhaaien te spotten.

10. Wrakduiken op de Mama Viña

De ‘Mama Viña’ deed voorheen dienst als overzetboot. Dit is nog steeds te zien, want de bar is nog altijd in tact. In 1997 werd het schip tot zinken gebracht voor duikers en het ligt momenteel op plusminus 28 meter diepte. Er komt vuurkoraal op het scheepswrak voor, dus het is verstandig om een overall te dragen tijdens je wrakduik.

no images were found

Tot slot

Yucatán – en de omgeving van Playa del Carmen in het bijzonder – heeft eigenlijk alles wat snorkelen en duiken te bieden heeft. De vele duikcentra in de omgeving kunnen je aan alle nodige duik- en snorkelspullen helpen en je desgewenst duik- en snorkel-excursies aanbieden. Tijdens zo’n excursie gaan gidsen mee, waardoor je op de allermooiste duik- en snorkelplekken van Playa del Carmen terechtkomt.

Heb jij gedoken of gesnorkeld bij Playa del Carmen, Cozumel, Tulum, of Cancún? Laat hieronder jouw reactie achter!

Voeg een reactie toe

  • Naam
  • E-mailadres (will not be published)

Bericht