Costa de la Luz – Eén van de mooiste costa’s van Spanje

Het merendeel van de mooie Spaanse stranden wordt overspoeld door massatoerisme. De stranden aan de Andalusische Costa de la Luz (Kust van het Licht) zijn hier gelukkig nog altijd een uitzondering op. De Costa de la Luz strekt zich uit van Tarifa in het zuidoosten tot aan de grens van Portugal in het noordwesten. De Costa de la Luz is vooral populair onder Spanjaarden, waardoor het authentieke Andalusische karakter grotendeels bewaard is gebleven. Desalniettemin kent deze kuststreek ruim 3000 zonuren per jaar!Andalusie

Tarifa – Het zuidelijkste puntje van Spanje

Vooral het uiterste zuidelijke puntje van de Costa de la Luz nabij het stadje Tarifa is schitterend. Het strand hier is vooral populair onder windsurfers kitesurfers en wakeboarders, maar het overgrote deel van het strand is doorgaans verlaten. Op windstille dagen ben je nagenoeg verzekerd van een uitgestrekt privé-strand!

Tarifa – en dus ook de Costa de la Luz – ligt aan de Straat van Gibraltar. Tegenover Tarifa zie je met gemak Marokko liggen. Met de veerboot vanuit Tarifa ben je dan ook binnen een half uur in Marokko. Vanuit Tarifa kun je bovendien de nabijgelegen restanten van de Romeinse stad Baelo Claudia bezichtigen.

Cádiz – Oudste stad van Europa

Cádiz is de oudste stad van Europa. Columbus vertrok van hieruit op ontdekkingsreis naar Amerika. Het Graf van Christoffel Columbus staat in de Catedral de Santa Maria de la Sede in de nabijgelegen stad Sevilla Cádiz was tevens het vertrekpunt van een deel van de Spaanse Armada – de (niet bepaald) “onoverwinnelijke” vloot van koning Filips II. In de tijd van koning Jose I (begin 19e eeuw) was Cádiz zelf eventjes de hoofdstad van Spanje.

Overige steden aan de Costa de la Luz

Tarifa en Cádiz zijn niet de enige belangwekkende plaatsen aan de Costa de la Luz. In de directe omgeving van deze Costa vind je van noordwest naar zuidoost onder andere:

 • Ayamonte
 • Lepe
 • Huelva
 • Matalascañas
 • Chipiona
 • Cádiz
 • Los Caños de Meca
 • Zahara de los Atunes
 • Bolonia
 • Tarifa

Natuurgebieden & parken

Aan de schitterende Costa de la Luz liggen ook een aantal uitgestrekte natuurgebieden. Het belangwekkendste hiervan is ongetwijfeld Nationaal park Doñana. Dit natuurgebied beslaat ruim 50.000 hectaren en strekt zich uit over de Spaanse provincies Huelva en Sevilla. Je vindt hier onder andere wilde zwijnen, flamingo’s Iberische lynxen en Spaanse keizerarenden.

Daarnaast heb je aan de Costa de la Luz het Parque Natural Bahia de Cádiz, wat enigszins vergelijkbaar is met het Nederlandse waddengebied. Tot slot is er, net boven het kustplaatsje Barbate, het Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. In dit park vind je moerassen, bossen, haviken, vossen, oerrunderen en een klif die 100 meter uit zee oprijst. Bovenop de klif staat bovendien een authentieke, zestiende-eeuwse wachttoren.

Ben jij weleens aan de Costa de la Luz geweest? Of ben je voornemens de Costa de la Luz te bezoeken? Laat hieronder je ervaring c.q. reactie achter!

Foto: Strand Tarifa – Copyright©: DarkBlade (Flickr®)

Voeg een reactie toe

 • Naam
 • E-mailadres (will not be published)

Bericht