Alles over snorkelen & duiken in Dahab – Egypte

Egypte behoort tot de mooiste snorkel- en duiklanden van de wereld. Vanwege de korte afstand tot Nederland en het geringe Egyptische prijsniveau is Egypte bovendien een uitstekend alternatief voor Aziatische, Caribische en Oceanische duikbestemmingen. Toch is Egypte niet alleen een uitstekende duiklocatie vanuit financieel oogpunt en vanwege de nabijgelegen locatie. Egypte beschikt namelijk over een aantal van de mooiste onderwaterlandschappen ter wereld…

Hoewel Egypte als geheel een aantrekkelijk vakantieland is voor duikers en snorkelaars, is er veel verschil van plaats tot plaats. De temperatuur van het water is in heel Egypte fantastisch, maar de variëteit van het zeeleven en de schoonheid van de koraalriffen verschilt enorm per locatie. In dit artikel bespreken we de mooiste duiklocaties in het Egyptische plaatsje Dahab aan de Rode Zee en de Golf van Akaba…

Foto’s van Dahab Paradise, Le Meridien & omgeving (let op: 10 pagina’s):

no images were found

Sharm el-Sheikh is een absolute tegenvaller

Ga vooral NIET naar Sharm el-Sheikh oftewel Sharm el Sheik. Het is daar overbevolkt en onaantrekkelijk. In de hotels en resorts van Sharm el Sheik worden onervaren duikers en snorkelaars niet ingelicht; alles draait om het tevreden houden van de toerist. Toeristen die overduidelijk nog nooit eerder gedoken of gesnorkeld hebben – of gewoon geen respect hebben voor natuur – lopen dan ook lompweg op en over de koraalriffen.

Zodoende zijn enorme delen van het koraaloppervlak bij Sharm el-Sheikh aangetast, afgebrokkeld en afgebroken. Om die reden cirkelen vele tientallen duikers rondom dezelfde, kleine stukjes in tact gebleven koraal. Mijn advies is dan ook: geef de onderwaterwereld van Sharm el Sheik tijd en ruimte om te herstellen en zoek (mooiere) alternatieven…

Dahab is een schitterende duik-bestemming

Ga vooral WEL naar Dahab. Dahab is werkelijk waar schitterend. Vooral de minder toeristische kustdelen van Dahab zijn oogverblindend mooi. Er zwemmen onnoemelijk veel schitterende vissen en het koraal is over het algemeen volledig in tact. Kortom: Dahab herbergt een onderwaterwereld die je gezien moet hebben. Hierbij enkele tips qua snorkel- en duiklocaties in Dahab:

Het onderwaterleven in de Egyptische Rode Zee:

1. Dahab Paradise

Dahab Paradise is een prima backpackers-hotel ten Noorden van Dahab. Je ligt er met zijn allen rondom een zwembad en hebt er veel aanspraak. Australiërs, Duitsers, Nederlanders en Britten zijn er volop vertegenwoordigd. Het is er zeker niet luxe, maar als je komt om te duiken is het er prima. Het ‘diving centre’ is er uitstekend uitgerust en er worden volop duik- en snorkel-excursies georganiseerd. Het personeel heeft zeer veel respect voor de natuur en het onderwaterleven en geeft je dan ook uitstekende adviezen en begeleiding.

Het mooiste van Dahab Paradise is dat je geenszins gebruik hoeft te maken van duikexcursies. Als je tegenover het Dahab Paradise-hotel het water inloopt, vind je namelijk de prachtigste snorkel- en duiklocatie van heel Dahab. In kilometers omtrek zijn er niet of nauwelijks andere duikers te bekennen en het water is er heerlijk warm. Omdat deze duikplek in Dahab nagenoeg onbekend is, is al het koraal bovendien volledig in tact en vind je er ongelooflijk veel vissen. Het koraal loopt na 20 meter bovendien vele tientallen meters stijl naar beneden!

2. Le Merdedien

Le Meridien in Dahab is een schitterend hotel ten Zuiden van Dahab. Ik bezocht Le Meridien in Mei 2011, en toen was het er – geen idee waarom! – volledig uitgestorven. Dat we het rijk voor ons alleen hadden, maakte het verblijf er des te aangenamer op. Hoe druk het er normaliter is, durf ik echter niet te zeggen.

De zwembaden van Le Meridien zijn prachtig en divers: zoetwater, zoutwater, chloor, geen chloor etc. De verblijven zijn schitterend opgezet. De kamers zijn in feite vrijstaande bungalows en ons appartement had een groot, comfortabel bed, een douchecabine met regendouche, een tweepersoons bad en een buitendouche in het ommuurde achtertuintje.

Het hotel ligt direct aan het strand en vanaf de enorme pier kun je duiken en snorkelen zonder het koraal te beschadigen. De vissen en het koraal direct voor het hotel zijn niet bepaald indrukwekkend, maar als je buiten de straal van 500 meter rondom het hotel komt, is alles oogverblindend mooi. De vissenpopulatie wijkt behoorlijk af van die voor Dahab Paradise, dus het is zeker de moeite waard om beide locaties te bezoeken!

3. De ‘Blue Hole’

De Blue Hole is waarschijnlijk de populairste duiklocatie van Dahab. De Blue Hole ligt nog een stukje noordelijker ten opzichte van Dahab Paradise.

Verwacht niet te veel van de ‘Blue Hole’ in Dahab. Overal hangen promotionele posters, maar deze zijn enorm misleidend. Hierop staat namelijk de ‘Great Blue Hole’ in Belize afgebeeld en niet de kleine Blue Hole in de Rode Zee aan de kust van Dahab. De Blue Hole in Dahab is absoluut mooi, maar zeker niet de mooiste snorkel- en duiklocatie die Dahab te bieden heeft.

Ga bij voorkeur in de ochtend naar de Blue Hole in Dahab! Tussen 7 uur en half 10 ’s ochtends heb je er namelijk het rijk voor je alleen. Vanaf 10 uur arriveren er bussenvol toeristen vanuit Sharm el Sheik en andere grote, toeristische plaatsen. Voor die tijd zijn er veel meer vissen te zien en hoef je niet bang te zijn om andermans flippers in je gezicht te krijgen.

Let op: de Blue Hole in Dahab is populair, maar ook berucht! In de Blue Hole zijn minstens 40 diepzeeduikers overleden. De Blue Hole staat zelfs bekend als ’s werelds gevaarlijkste duikplek en als “Duikerskerkhof”. Het zijn vooral scuba-duikers en “free-divers” die te nauwe tunnels ingaan die kwamen te overlijden.

4. Moray Garden

Moray Garden is vernoemd naar de enorme Morray-alen die rondom Dahab bivakkeren. Het is een mooie duiklocatie, maar zeker niet mooier dan de koraalriffen nabij Dahab Paradise en Le Meridien. Bovendien is het bij Moray Garden beduidend drukker. Niet alleen qua duikers en snorkelaars, maar ook wat betreft kamelen en strandventers. Moray Garden is leuk voor de afwisseling, maar niet bijzonder. Omdat deze duikplek vrij uitgestrekt is, kun je je er wel met gemak een hele dag vermaken.

5. Dahab Lagoon

De lagune van Dahab (Dahab Lagoon) ligt vlakbij hotel Le Meridien en ziet er paradijslijk uit. Rondom de Dahab-lagune zijn een aantal leuke duikplekjes te vinden (Coral Garden, Napoleon Reef e.a.). De lagune zelf wordt echter gebruikt door zonnebaders, en watersporters als (kite- & wind-) surfers en parasailers.

Voor een lange dag snorkelen en duiken kun je beter naar de bovenstaande 4 locaties gaan… Maar omdat alles vrij kort bijeen ligt, kun je na een dag duiken en/of snorkelen in Dahab heerlijk relaxen aan de lagune!

Schildpadden & dolfijnen in Dahab

Er zijn volop dolfijnen en schildpadden in de wateren van Dahab, maar ze zijn relatief lastig op te zoeken. Er zijn recreatieve snorkelaars die al tijdens hun eerste vakantiedag dolfijnen tegenkomen… Maar er zijn ook fanatieke diepzeeduikers die gedurende een 3-weekse vakantie geen schildpad of dolfijn te zien krijgen.

Tot slot

Als je Dahab bezoekt om te duiken of te snorkelen, bezoek dan zeker de koraalriffen tegenover Dahab Paradise en Le Meridien. Ook de Dahab Lagoon, de Blue Hole en de Moray Garden zijn aanraders. Hoe dan ook: heb respect voor het onderwaterleven, waar je ook gaat duiken of snorkelen!

Ben jij in Dahab (Egypte) geweest om te duiken of snorkelen? Of ben je voornemens Dahab te bezoeken? Laat a.u.b. hieronder je reactie c.q. ervaring achter!

Reacties

3 reacties op Alles over snorkelen & duiken in Dahab – Egypte

 1. Johan

  Bedankt voor de uitgebreide informatie; dit is precies wat ik zocht! Zjn er nog meer plaatsen in Dahab waar je kunt duiken en snorkelen die je absoluut niet mag missen? Ik ga vooral naar Dahab om te snorkelen, dus bij voorkeur ondiep en warm water. 😛
  Ik vroeg me trouwens ook nog af of er leuke plaatsjes vlakbij Dahab zijn waar je kunt overnachten en snorkelen…

  Reply
  • Danielle v. Son

   Ik ben enkel in Dahab zelf geweest, maar voordat je alle duikspots en snorkellocaties in Dahab hebt gehad, ben je gemakkelijk een paar weken verder. Sterker nog: omdat de hele kust mooi is, kun je bezig blijven met snorkelen en duiken. Echt helemaal fantastisch daarzo!

   Reply

Voeg een reactie toe

 • Naam
 • E-mailadres (will not be published)

Bericht